Polisens bristfälliga utredning

Att det blev friande domar i tingsrätten var inte helt överraskande då den tekniska bevisningen var svag i samband med att alla inblandade inte sa något av värde eller bara höll tyst. Polisens arbete har fått hård kritik, och kritiken har varit berättigad.

Polisens kanske största misstag var att man i ett inledande stadie utgick från att det var en kriminell uppgörelse i den undre världen som ledde till mordet. Visst, det kanske låg nära till hands att misstänka det, men att utesluta alla andra möjligheter och agera därefter är förkastligt. Media hängde självklart på, vilket är ännu mer häpnadsväckande, de som nu skrev något överhuvudtaget.

Dagen efter mordet inlämnade sig MB till polisen och tog på sig några av gärningarna. Då hade de inblandade alltså haft nästan en hel dag att snacka ihop sig. Senare i rättegången tog han på sig alla tre knivskärningar. Ett annat mycket stort misstag av polisen var att lägga allt för stort fokus på MB:s erkännande. Man uteslöt tidigt andra gärningsmän och arbetade enbart efter teorin att det var MB som utfört brotten.

Fler misstag av polisen:

• När polisen gjorde husrannsakan hos MB fick han själv bestämma vilka saker polisen skulle ta med sig. De frågade helt enkelt honom vilka kläder han haft på sig och skickade bara dessa till analys.

• Den 21 november får polisen i uppdrag att göra husrannsakan hos YA. Uppdraget var att beslagta hans mobil, detta alltså över en månad efter mordet.

• Inga andra kläder tillhörande någon av de som befann sig på brottsplatsen skickades till SKL för analys. Det enda som skickades, utöver MB:s tillhörigheter, var en t-shirt med två hål i som hittades i ena bilen flera dagar efter mordet. Denna tillhörde WS och användes som maskering.

XX, som hade tät kontakt med Romario under mordkvällen, och som var med i bilen som körde hans döda kropp till sjukhuset, förhördes en gång. Efter att ha nekat kallades han varken till fler förhör eller till rättegången.

• Mängder med vittnesmål hölls över en månad efter mordet.

• En person, som var med när alla inblandade träffades innan de lämnade in sig, kallades inte som vittne.

Att alla som befunnit sig på brottsplatsen inte ens kallades till polisförhör är under all kritik. Att husrannsakningar och förhör dragit ut så länge på tiden är också mycket allvarligt och möjligtvis en stor anledning till att fallet inte kunde lösas i tingsrätten.

Det är omöjligt att såhär lång tid efter mordet få fram ny teknisk bevisning som kommer vara avgörande för fallet. Istället får man känslan att det enda som kan lösa hela fallet är att någon tar till sig modet och talar ut i hovrätten. Det känns mycket långsökt, men då polisens utredning varit så pass bristfällig är det det enda hoppet som finns för det.

Kommentarer
Postat av: LS

Jag vill bara kommentera din åsikt om att utredningen var bristfällig. Jag har haft insikt i polisutredningen under hela tiden och blir så jävla förbannad på den obefogade kritik som polisen har fått ta emot.Till att börja med så handlar ALLT om att ingen säger ett ord. Ingen vill prata med polisen och ingen vill lämna ut någon. Om du bara för två sekunder sätter dig in i polisens situation, så ser du hur hopplöst det är. Man kan inte tvinga någon att prata som totalvägrar. Redan där får de noll respons.Du kommenterar att det tar en månad att få fram mobilen, vilket kan handla om att de dels fått infon om dennes närvaro så pass sent (eftersom det bara är personerna på platsen som kan berätta vilka som varit där. och de håller ju käften allihop) sedan kan man ändå få fram all gammal info efteråt, så det är inte ett problem.Sedan nämnder du detta med kläderna. Polisen visste hela tiden att det fanns en blodig T-shirt någon stans i Sthlm, men la inte ner någon vikt på att hitta den då de visste att den tillhörde denne som skjutsade Romario till akuten. Han kan alltså lätt bortförklara varför blodet finns på hans tröja.Det här är en helt hopplös utredning från början till slut, då en och samma person (han som känner båda gängen och är mer eller mindre samordnaren, och som romario tror hämtar bensin till dem) har gett olika versioner vid varje förhör.

Tror polisen tyvärr har gett upp. Det är glasklart att ingen av gärningsmännen kommer erkänna eller berätta. Men jag har aldrig varit med om något lägre än att Romarios två vänner som också skadades inte säger ett ord. Det är skamligt. Det är dessa två som kan lösa hela mordutredningen. Skulle de börja prata så skulle polisen kunna göra ett grymt jobb därefter!

2009-06-01 @ 21:44:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0