Varför gjordes ingen rekonstruktion?

Det har framförts kritik mot polis och åklagare om varför det inte gjorts en rekonstruktion på brottsplatsen med de misstänkta, vilket brukar vara regel i allvarliga brottsfall. Syftet med en rekonstruktion är att se om uppgifterna från de misstänkte stämmer. Hade man till exempel tagit MB till brottsplatsen och bett honom visa och förklara hur han ensam kunde hugga ner tre personer på motorvägen så hade det orimliga i hans berättelse blivit allt mer tydligt.

De misstänktas uppgifter var oerhört samstämmiga. De hade haft tre dygn på sig i frihet efter mordet att snacka ihop sig för att komma med en och samma berättelse till polisen när man lämnade in sig. Till TV4 berättade flera poliser som arbetade med utredningen att uppgifterna var för bra för att vara sanna, de stämde alltså för bra överens. Men man gjorde inget speciellt för att i detalj försöka pröva om historierna stämde, till exempel en brottsplatsrekonstruktion eller en vallning med de misstänkta. Istället gav man papper och penna till dem och bad de rita en skiss över hur det såg ut och vad som hade hänt. Vad detta berodde på är svårt att säga, varken polis eller åklagare vill uttala sig om saken, men för en utomstående person som står vid sidan om och analyserar polisarbetet kan detta bara stämplas som oerhört bristfälligt.

När åklagare Ewa Tvengström, för ovanlighetens skull, valde att uttala sig i media sade hon detta till City:

City: Borde man inte ha gjort en rekonstruktion på brottsplatsen?


- Nej, jag har ingen förståelse för den kritiken. Det var fjorton personer på platsen som inte kan redogöra för vad som hänt. Det kan bero på att minnesbilden är diffus eller vad man väljer att framlägga.

Det mest aktuella och naturliga vore att göra en rekonstruktion på brottsplatsen med MB, som erkänt gärningarna. Antagligen är anledningen till att Tvengström inte förespråkat en rekonstruktion med honom för att det då självklart hade slagits hål på MB:s uppgifter om hur han ensam, med ett skadat öga kunnat hugga ner tre personer som springer åt varsitt håll, mitt på motorvägen och mitt i natten, medan fler än tio personer tittar på. Hans uppgifter faller på sin egen orimlighet och en rekonstruktion hade tydliggjort att hans erkännande är omöjligt. Detta hade då också självklart minskat åklagarens möjligheter att få honom dömd i tingsrätten.


Kommentarer
Postat av: r

aa det var verkligen konstigt... skumt som fan, vad är deras förklaring om detta da? asså poliserna vet ni?

2009-05-16 @ 14:51:12
Postat av: BÖRJA REAGERA

Polisen kan bara misshandla invandrare och få det fängslade för brott som kanske inte det har bevis på men så länge de slipper blackheads, men att hämta rätter åt invandrare är icke rimligt för de..!Jag tycker att åklagaren är den dumaste människan och kan inte stå för sina handlingar därför har hon eller någon annna inte vågat tala ut eftersom det vet att det har gjort fel o mkt fel det har skapat för mycket hat och ilska bland ungodmmarna i förorten och det är ingeting som kommer synas nu utan i framtiden. Så istället för att ge ROMARIO hans rätt något han inte kräver UTAN FÖRTJÄNAR så får han bara svek. Stockholm förlorade en bra människa som skulle påverka flera och lära flera men polisen och lagen som ska skyddas FOLKET har gett 12-13 Nya brottslingar som kommer föda 12-13 om dagen och då kommer det vara för STORT för polisen att framstå som HJÄLTAR OCH HOS DE SKA VI SÖKA STÖD. Utan nu kommer UNGDOMAR göra upp saker o ting på egna sätt för hos polisen är man inte säker längre.Att MB ville framstå som hjälte framför sina kompisar och ta på sig skulden som nu åklagaren o hans advokat tror.. MEN DÅ SKA NI LÄRA HONOM OCH ANDRA SOM VILL HÄRMA HONOM. vill du framstå som en hjälte så ska du fan ta konsekvenserna så att en han vet vart gränserna går men nu så fraMSTÅR HAN SOM EN RIKTIG KOMPIS SOM TOG PÅ SIG SKULDEN OCH BLEV FRIKÄND OCH LEVER NU I DUBAI UNDER SOLEN O VATTEN MEDAN ROMARIO LIGGER GRAVEN O TAGEN FRÅN FOLK SOM ÄLSKAR HONOM. nej men hur sjukt e det....allt detta pekar mot endast en väg..SVERIGE KOMMER SLUTA SOM USA.. Folk kommer börja äta o råna varandra öppet döda varandra öppet o inte vara rädd för något! Synd om Sverige säger jag bara ..!Men den personen som har huggit romario och dödat honom var sig det är MB eller någon annan så ifall den kan lägga sig på en ren kudde o laka och sova djupt kommer ej leva djupt. Utan personen får bära på en tung last och dagen han inser vad han gjort o att han inte pallar trycket kommer det vara försent att be om förlåtelse men att vi ska sitta o gäspa o säga SVERIGE kommer göra det bättre de kan vi drömma om istället be för romario! de har hänt innan OLF Palme osv. Sverige har gett folket ballhet o skylla på psykiska sjukdommar då får man ingen straff men vi får se när alla ute på gatorna bli hulliganer då kommer ute livet vara fängelse o fängelset kommer vara det fina livet. Börja öppna era ögen folket som ska säga sig bestäma i SVERIGE! ni gör inte ett SHIIIT.. romario har kommit någonstans där han mår bra o har de bra MEN KOLLA PÅ ER OM NI HAR DET BRA O SVARET ÄR NEJ. VÄX UPP NI SÅ KALLADE LAG MÄNNISKOR!

2009-05-17 @ 02:18:17
Postat av: Husby

Ungdomarna i Husby 13-16 år stenar sönder poliserna. Vad kan det bero på ??

2009-05-19 @ 15:48:27
Postat av: trakasserar

för att ungdomarna i husby blir trakasserade av polisen gång på gång. flera kravaller kommer eller`?

2009-05-20 @ 12:50:29
Postat av: Anonym

BULLSHIT! ungdommarna blir inte trakasserade av polisen det är en blandning av dålig uppfostran/svag för grupptryck/inget att göra!

2009-05-21 @ 00:17:15
Postat av: sara

det behöver inte ha något med uppfostran att göra, det handlar om umgänget. nästan alla invandrare i husby är agressiva av sig, varför? jo det beror på umgänget.

2009-06-04 @ 07:38:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0