"18-åringen" (MB)

Huvudpersonen i tingsrätten, 18-årige MB som vi kommer att kalla honom här, fick allt fokus på sig när han tog skulden för knivdåden då Romario mördades och två andra skadades.

Något som är bekräftat är att MB fått en smäll i samband med krogtjafset i stan av en av Romarios vänner. Anledningen ska ha varit att MB slagit till en annan i sällskapet alldeles tidigare. Smällen tog på ena ögat och var så pass kraftig att både hans övre och undre ögonlock sprack. Polis kallades till platsen och man säkerhetsvisiterade MB och körde honom sedan till sjukhuset. Där fick han vänta på vård och till slut blev han otålig och lämnade sjukhuset för att ta sig mot hemtrakterna. Han hoppade av i Rissnes t-banestation där hans sällskap, som nu var mångdubbelt fler till antalet, plockade upp honom och så småningom körde till E4:an där Romarios sällskap fått bensinstopp.

Vad som exakt utspelar sig på E4-avfarten när en person mördas och två andra klarar sig undan med livshotande skador är höjt i dunkel. Det vi med säkerhet vet är i alla fall att:

• MB är i princip blind på ena ögat.
• MB har motivet att hugga ner dessa människor.
• MB hade inget vapen på sig när han släpptes av på sjukhuset.
• MB har fått blod på toppen av hans skosnöre som tillhör Romario.

Åklagaren har åtalat MB för mord och två fall av mordförsök.

Till en början nekade MB att han varit inblandad, för att kort därefter ändra sin historia helt. I tingsrätten förnekade att han gjort sig skyldig till uppsåtligt dödande av Romario, utan att det enbart var hans avsikt att skada honom med kniven. Därför tar han på sig ansvaret för grov misshandel och vållande till annans död. I fallet med de båda skadade männen erkänner han att han gjort sig skyldig till grov misshandel.

I tingsrättsförhandlingarna var detta det enda MB sa, när han skulle höras: "Det enda jag har att säga är att jag har huggit tre personer, men det var utan avsikt att döda någon. Jag kommer inte att svara på några andra frågor."

I tidigare förhör har han medgett att han huggit två personer, för att sedan helt plötsligt erkänna han att han huggit tre personer i tingsrätten. Han har ständigt ändrat sina förhörsuppgifter och påtalat att det skulle vara omöjligt för honom att hugga ner dessa personer med hans skadade öga. Detta sänker hans trovärdighet markant när han nu tar på sig det hela och det misstänktes redan i ett tidigt läge att han tog på sig skulden för någon annan.


"Jag accepterar hans erkännande, men jag vet inte om jag tror på det. Vi har pratat om det och han accepterar att jag har en annan inställning till det. Jag vill också att rätten ska överväga hans erkännande, som kan ha med påtryckningar och annat att göra", sade MB:s advokat Johan Åkermark.

Tingsrätten friade MB från alla misstankar och han släpptes ur häktet där han suttit i mer än fyra månader. Kort kan vi säga att rätten ansåg att det inte var tillräckligt med MB:s erkännande för att få honom fälld, det fanns för mycket oklarheter helt enkelt. Han har till exempel angett att han huggit Romario i bröstet, när han i själva verket fick sitt dödande hugg bakifrån. Ingen har utöver det sett MB angripa någon. Vidare är det föga troligt, enligt rätten, att han med sitt skadade öga skulle varit kapabel till att jaga runt och hugga ner tre personer i mörkret på en motorväg.

Blodet han fått på sitt skosnöre kan mycket väl ha tillkommit när de släpats runt på marken. Därför är bevisvärdet på dessa begränsat.


Senare kommer vi att diskutera mer utförligt VARFÖR det inte är MB som är mördaren, trots att han tagit på sig skulden för detta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0