Medias usla bevakning av fallet

När polisen i ett tidigt skede började spekulera och uttala sig om att det förmodligen rörde sig om ett gängrelaterat våld som ledde till att Romario blev nedhuggen på E4:an så valde Sveriges medier samma linje. I princip ingen av tidningarna följde fallet till en början, Sveriges största tidning Aftonbladet skrev knappt en notis tiden efter mordet. Den 27 oktober 2008, alltså nästan tio dagar efter Romarios död, publicerar de dock en kort artikel som tituleras "Manifestation för Husbys Romario"  och som skrevs av journalisten Susanna Vidlund. Att säga att artikeln är en omskrivning av en artikel på SVD, som publicerades strax före, vore att vara snäll, det är snarare ett plagiat i brist på egen journalistik. Man lyckas hänvisa och referera till SVD:s artikel hela fem gånger, i en så kort artikel.

Detta e-mail sände vi till Vidlund på kvällen den 27 oktober:

"Hej Susanna
 
För tio dagar sedan knivmördades en 23-åring i Husby och idag får vi läsa den i princip första "riktiga" artikeln om mordet och den mördade. Varför jag använder skriver citationstecken runt "riktiga" är för att artikeln som du skrivit under inte är skriven av dig. Det är en direkt kopierad text av den ursprungliga artikeln i SVD. Enda skillnaden är att du hänvisat till SVD fem-sex gånger i en så kort artikel. Du kunde lika gärna ha länkat dit direkt. Journalistiken från Aftonbladet rörande detta fall är skrämmande och fullständigt under all kritik.

Medan spaltkilometer fortfarande skrivs om den ihjälsparkade Riccardo från Kungsholmen och mördade Carolin i Norrland får åtta sidor och löpet varje dag har ni först nästan två veckor efter det brutala och djuriska mordet på 23-åringen från Husby fortfarande inte den minsta undersökande journalistik kring fallet. Inga intervjuer, inga besök i Husby, inga krönikor om det onödiga och ökade ungdomsvåldet, inga kampanjer, inga manifestationer, inga löpsedlar, inga förstasidor... och när ni efter tio dagar väljer att skriva en artikel så kopierar ni rätt av en konkurrents text.

Ni gjorde det tidigt lätt för er när ni lurade er själva att det var en kriminell gänguppgörelse. Ni valde inte ens att undersöka fallet. Är det skillnad på Riccardo från Kungsholmen och Ahmed från Husby? Eller är lösnummerförsäljning det enda ni tänker på och såg inte det som ett tillräckligt spektakulärt fall? Då kan jag meddela dig och dina journalistkollegor på Aftonbladet att mannen som mördades var en av de mer populära människorna i Västerort, finns inte en själ som inte vet vem han var, var landslagsman i fotboll, spelade i 5-6 olika Stockholmsklubbar, bl.a. tillsammans med de allsvenska stjärnorna Erkan Zengin och Gabriel Özcan samt med Spanienproffset Henok Goitom och var i övrigt en mycket skötsam och glad kille. Det här ska inte behöva spela någon som helst roll, men det är bara journalisterna på Aftonbladet som behöver sådana motiveringar för att känna sig sporrade i att lägga ner tid på ett mordfall i förorten.
 
Man bör dra sina egna slutsatser av er bevakning av mordet och jag tror de flesta redan har gjort det. Istället för att manifestera mot våldet har det nu börjat höjas röster att i Husby kan man brutalt släcka en 23-årings liv utan att Sveriges största tidning bryr sig. Jag kan hänvisa till bl.a. DN och SVD:s bevakning av fallet om du vill veta hur riktig och rättvis journalistik ska utföras."


Susanna Vidlund valde att inte besvara mailet.


När nu fallet blivit tillräckligt spektakulärt och smaskigt för tidningarna att skriva om så publiceras det artiklar titt som tätt om det inträffade. Kvällstidningarnas bevakning har varit genomgående usel, framförallt från Aftonbladets sida, som fortfarande inte verkar ha något större intresse att bevaka fallet. Expressen har gjort det lite bättre än sin konkurrent och hade till och med en reporter på plats under någon av rättegångsdagarna. SVD, DN, och Stockholm City är de som bevakat fallet bäst och framförallt i ett tidigt läge såg till att uppmärksamma det inträffade. Samtliga tre tidningar var på plats under tingsrättsförhandlingarna. City är den tidning av de tre som dock följt upp domen bäst och i princip varje vecka skriver något om det inträffade.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Helt sjuk artikel aftonbladet publicerade, tror inte mina ögon, halvhjärtat! Man kan mörda i sverige utan att landets största tidning anstränger sig.

2009-05-23 @ 15:21:23
Postat av: Anonym

minns den natten allt detta hände... bara ngra timmar efer kunde man äsa om det på text tv och där stod det samma sak "gänguppgörelse". Det fick människor att blunda från sanningen redan då och prioritera andra saker inom media.

Att de inte har ngn skam i kroppen...................................... fyfan... FYFAN

2009-05-24 @ 21:15:53
Postat av: M

hahahaha.. det var exakt det här jag tänkte på innan du ens publicerat detta, riccardo fallet började t.o.m bli tjatande, det var ständigt med på nyheterna kvällstidningarna etc...

2009-05-27 @ 23:33:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0