Polissprickan mitt under utredningen

Platsen vid E4-avfarten där Romario mördades ligger precis innanför gränsen till Norrortspolisens distrikt. Detta innebar att det inte var Västerortspolisen som fick sköta utredningen, trots att alla inblandade var från de trakterna och de allra flesta väl kända av polisen sedan tidigare.

Västerortspolisen lät dock fem av deras utredare assistera Norrortspolisen med arbetet, men samarbetet blev inte långvarigt. Enligt TV4 bildades tidigt en spricka och tre av de fem nya utredarna från Västerort hoppade av redan efter ett par timmar. Dessa tre Västerortspoliser kontaktade efter avhoppet både Romarios pappa och MB:s advokat Johan Åkermark och förklarade varför man agerat som man gjort och att utredningsarbetet hade stora brister.

"Jag har aldrig varit med om att poliser ringer under pågående mål och påpekar att det är fel killar som sitter", säger advokat Åkermark till TV4.

Som vi tidigare skrivit i bloggen bestog polisens kanske största misstag av att man lade för mycket fokus på MB:s erkännande. Först tog han på sig två av knivhuggningarna för att i ett senare förhör även ta på sig det tredje. I första förhören överensstämde hans uppgifter inte alls med offrens skador. Efter att polisen berättat för MB hur det egentligen gick till så ändrade han sitt erkännande i det senare förhöret och därför matchade hans uppgifter offrens skador i detalj.

Det är även här sprickan mellan polisen uppstått. Medan Norrortspolisen såg MB:s erkännande som ett stort genombrott i utredningen ifrågasatte Västerortsutredarna hans trovärdighet starkt.

Ett annat misstag av Norrortspolisen kan ha varit att ta hjälp av Stefan Anering i utredningsarbetet, en tidigare polis som arbetat både i Västerort och i Norrort. Anering har känt flera av de som var på brottsplatsen i många år och var även fosterförälder för AA tidigare. AA som vi tidigare skrivit om ses av en del som den potentiella mördaren.

De inblandade kontaktade Anering för hjälp och han blev i och med den uppkomna situationen någon form av länk mellan sina gamla kollegor inom polisen och ungdomarna med kriminell bakgrund. Han i sin tur tog kontakt med advokat Åkermark och efter ett möte dessa två emellan tillsammans med de inblandade killarna lämnade 18-årige MB in sig till polisen och erkände brott. Hans advokat Johan Åkermark säger såhär om situationen:

"Jag vill inte gå in på vad han sade. Men jag kände att de hade kommit överens om att min klient skulle ta på sig det här."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0